OM BISPEBJERG

EN BYDEL MED FRISK LUFT, GRØNNE OMRÅDER, PLADS TIL MENNESKER OG HØJT TIL LOFTET

Netop fordi forskellige områder i bydelen har forskellige behov, har vi i denne plan fokus på bydelens individuelle kvarterer og på at nogle kvarterer har flere udfordringer end andre. Men der er også en del ting, der går på tværs af bydelen. Bispebjerg er både tæt på den pulserende by og tæt på naturen. Nogen kvarterer er selvfølgelig tættere på byen end andre, men Bispebjerg er både by og natur.

Vi har et levende og mangfoldigt kultur- og foreningsliv med noget for enhver smag, og med mange muligheder for at engagere sig lokalt. Bispebjerg har en lavere levetid end gennemsnittet i København, og der er en akut mangel på praktiserende læger, der kan være med til at højne sundheden i bydelen. Vi har i mange år haft en kedelig rekord i at være Københavns mest utrygge bydel, og Bispebjergs fem kvarterer har større fattigdom end resten af byen. Derudover adskiller Bispebjerg bydel sig fra resten af København ved, at store dele af bydelen består af såkaldte udsatte byområder. Bydelen halter derved på mange parametre efter resten af København, og det har igennem tiden skabt noget af et ry for bydelen.

”Nord-værst” og Udkantskøbenhavn – bydelen med de mange skyderier, ballade ved Ungdomshuset og gennemskærende trafikårer – ja mange mennesker, som ikke kender bydelen, vil nok vælge at se disse ting alene. Skrøner eller fakta?
I Bispebjerg Lokaludvalg ser vi så meget andet. Vi ser en bydel, hvor empatien og hjerterummet er stort, og hvor developernes manglende lyst til at bygge i Nordvest har gjort, at det nu er at betragte som et af de mest hippe steder i byen på grund af de tydelige industrielle spor kvarteret rummer.

Vi ser en bydel som emmer af netværk og foreninger og sprudlende initiativer. Vi ser også de smukke rækkehuse ved Emdrup Vænge og Emdrup Banke, På Bjerget byggeriet, Grundtvigs Kirke og den smukke moske på Vibevej. Og så har vi byens næststørste naturområde, Utterslev Mose, som vi elsker af hele vores hjerte. Et stykke natur, som rummer alt fra fårelaug, kogræsserlaug, Mosens Venner, bilaug, sprudlende aktiviteter ved naturværkstedet Streyf og meget mere. Vi ser også en bydel, som ikke er blevet til en ren boligby, men hvor der stadig er plads til erhverv, som skaber en levende by døgnet rundt.

Bispebjerg har et digitalt borgerpanel, der består af over 5.000 borgere, hvor lokaludvalget kan stikke en finger i jorden i forbindelse med konkrete sager ved udsendelse af spørgeskemaer. Da vi spurgte borgerpanellet om, hvor tilfredse de er med deres kvarter, blev vi glade for svarene. Det var et opløftende svar, hvor der for alle kvarterer blev givet udtryk for, at langt de fleste af de beboere, vi spurgte, enten er meget tilfredse eller tilfredse. For hele Bispebjerg er 34% meget tilfredse og 41% tilfredse, kun mindre end 5% er direkte utilfredse.

Det bekræfter lokaludvalget i, at der er et stærkt fundament at bygge videre på.

Og selv om bydelen nok fortsat vil have udfordringer, og de store trafikale indfaldsveje også fortsat vil være der – så ser vi først og fremmest en bydel, som har det hele. Ikke mange bydele kan præstere både at rumme de hippeste cafeer og samtidig have mindre end to kilometer til vild natur. Eller at rumme 10 mio. kroners villaer mindre end 1 kilometer fra et udsat boligområde. Alsidigheden er enestående.

Derfor elsker vi Bispebjerg!