Rent vand og rigere natur i Utterslev Mose

En helhedsplan for Utterslev Mose vil kunne forbedre vandkvaliteten og skabe en større biologisk mangfoldighed.

 

Bispebjerg og Brønshøj-Husum Lokaludvalg ønsker en samlet plan, som forener:

  • igangsættelse af en renere mose
  • biologisk mangfoldighed
  • mere rekreation og friluftsliv

 

Vand af dårlig økologisk kvalitet 

I 1960’erne blev der udledt industriaffald og det ligger som en tung dyne nede på mosens bund. Men der udledes den dag i dag kloakvand ud i Utterslev Mose i tilfælde af overløb. Derfor lugter der grimt ved udløbene – det er der flere som bemærker, når de går en tur her. Bispebjerg Lokaludvalg har i mange år ønsket at gøre noget ved problemet, men der er ikke sket så meget. Nogle af de reaktioner der kommer på forslaget er, at det er for dyrt eller at andre kommuner også sviner med deres udledning andre steder.

 

Men hvad kan man så gøre ved det?

Bispebjerg Lokaludvalg mener, at Københavns Kommune kunne starte med at tage fat på de udløb, der er indenfor kommunegrænsen. Kommunen er faktisk forpligtet til at opfylde EU’s vandrammedirektiv om, at Utterslev Mose skal have en god vandkvalitet allersenest i 2027.

I forhold til vandkvaliteten foreslår Dansk Naturfredningsforening at afprøve nogle demonstrationsprojekter i Utterslev Mose. Det kunne eksempelvis være ved at dyrke planter i mosen, som – når de høstes – fjerner affaldsstofferne i vandet. Hovedpointen er at der skal nogle eksperter til, der kan kvalificere, hvad der skal til for at forbedre vandkvaliteten. Lokaludvalget foreslår derfor at politikerne afsætter midler til en helhedsplan, som bruges til at afprøver nogle innovative oprensningsmetoder i søer og nedsætte en styregruppe, der kan udarbejde en investeringsplan for de kommende års oprensningsarbejde.

 

Forøgelse af den biologiske mangfoldighed

Mosen er idylisk, det er kun det trænede øje som kan spotte, at der er noget galt. En ren mose vil betyde gode levebetingelser for dyrelivet og nogle arter vil kunne vende tilbage til mosen igen.

Ikke kun mosevandet kan have indflydelse på den biologiske diversitet. Faktisk bliver der i dag fjernet invasive arter på Langholmen ved hjælp af den gamle metode ved at slå med le. Den gamle bondemetode kan til forskel fra almindelig maskiner bringe nye arter til mosen. Det er Utterslev Mose Naturplejelaug der står bag le-slåningen. Med en mere koordineret indsats for hele mosen, kan flere frivillige og skoleklasser blive engageret i naturplejen. Her er helhedsplanen et vigtigt værktøj, der kan skubbe de nødvendige samarbejder igang og udpege områder hvor det er oplagt at afprøve nye plejemetoder.

 

Mere rekreation og friluftsliv

Mosen bruges på mange forskellige måder – både af organiserede og ikke organiserede grupper. Mosen har stor betydning for de folk, som bor tæt ved den. Man skal blot et par kilometre fra mosen væk, så er der mange der slet ikke kender eller benytter den. Der er altså behov for at se på, hvordan flere kan få glæde af den bynære natur. Der kan også arbejdes med at inddrage boligområderne nær mosen i en naturfremmende indsats. Eksempelvis med informationstiltag henvendt til boligejerne til gavn for den biologiske mangfoldighed i villahaver og andre grønne arealer, så mosen indgår i et større sammenhængende biologisk system.

En længere version

Du kan læse mere om, hvorfor det er nødvendigt med en helhedsplan og hvad man kan opnå med den. God læselyst ;o)

 

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.