Byttemarked i Bispebjerg

Under parolen Brug Mere Spild Mindre holdes der Byttemarked søndag d. 23. februar. Du kan bytte alt mellem himmel og jord. Du skal bare selv kunne bære det herhen. Det er Frivillige fra Byttemarked København gruppen, Bispebjerg Lokaludvalg og BIBLIOTEKET der står bag og i et tæt samarbejde med teknik og miljøforvaltningen “Sharing Copenhagen”/Miljøhovedstad.

Dagens re-designworkshop har fokus på fastelavn, men du kan selvfølgelig få hjælp til alle mulige slags justeringer af godt tøj du bytter dig til. Så find dine gamle brugbare ting frem, som du alligevel havde tænkt dig at skille dig af med og byt dem til en lysestage, et kostume eller noget helt tredje.

Byttemarked – nye tanker om cirkulær økonomi

Et byttemarked er et godt eksempel på cirkulær økonomi og er derved et opgør med den mere lineære økonomi hvor ting produceres, forbruges og smides væk i et hastigt tempo. I den lineære økonomi bruges der rigtig mange ressourcer og der går derved mange ressourcer til spilde, når brugbare ting smides væk og destrueres fremfor at blive genbrugt.

Dagen lægger op til at bytte mere fremfor at købe og smide ud og derved spare på ressourcerne, da det er en mere miljøvenlig måde at forbruge på. På markedet er der ingen penge, der skifter hænder – kun ting. Trenden med at dele breder sig hastigt og kaldes “collaborative consumption”, oversat til forbrugersamarbejde.

Hvordan fungerer det?

Man medbringer noget af værdi, men som man ikke har brug for mere, og dernæst fordeles tingene i diverse kategorier, f.eks. bøger, køkkengrej, tøj, sko og DVD’er. Derefter kan man frit tage andres ting med hjem.

Tingene bliver vejet ved ankomsten, for at der kan laves en statistik over, hvor meget der genbruges på sådan en dag. Derudover tæller vi op, hvor mange mennesker der vælger at komme forbi med deres ”genbrugs guld”.

Det er anden gang at Byttemarked København gruppen og Bispebjerg Lokaludvalg slår sig sammen med BIBLIOTEKET på Rentemestervej om at afholde byttemarked og igen er det initiativtager Signe Elisabeth Anoruo Sloth der står for koordineringen. Sidste år kom der omkring 650 mennesker forbi og byttede 6,5 ton tøj, ting og sager!